Kişisel bilgilerini veya şirket bilgilerini yedekleyen kişiler, herhangi bir veri kaybı yaşamaları durumunda dosyalarını geri alabileceklerini biliyorlar. Bu da oldukça güven veririci bir durum oluşturuyor. Peki alınan yedek gerçekten işe yarıyor mu?
Yapılan bir anketin sonuçları bir kez daha bu konunun önemini ortaya koydu. Anket sonucunda beklenmeyen ilginç bulgular ortaya çıktı.
Yedek Alma Düzeni ve Medya Tipi
Katılımcıların üçte ikisi genellikle yedekleme yaptıklarını belirtti. Sadece dörtte biri , veri depolamak için daha yüksek bir teknoloji tercih ettiklerini söyledi. Bulut yedekleme sağlayıcıları da popülaritesini artırdı. Geçtiğimiz yıla kıyasla, verileri yedeklemek için bulut hizmetlerini kullananların sayısı iki kat arttı.
Yedekleme ortamı olarak kullanılan taşınabilir hard diskler de oldukça popüler durumda. Geçtiğimiz yılın sonuçlarına gore, bu manyetik cihaza veri depolayan kullanıcı sayısı ikiye katlandı. Kullanıcıların çok büyük bir kısmı (% 44) günlük yedekleme yaparken, ankete katılanların %18’den fazlası verilerini haftada bir kez güvende tuttuklarını, %16′ sının bunu yalnızca ayda bir kez yaptığını belirtti.
Bununla birlikte, ankete katılan 1.000 kişiden yaklaşık üçte birinin geçtiğimiz yıl boyunca, bir kez veri kaybı yaşadığını bildirdi. Veri kaybı yaşadığını bildiren kişilerin yüzde 35’i, tamamen güncel bir yedeğe sahip olmadıklarını itiraf ettiler. Rakamlar, verilerine ulaşan kişilerin oranları için biraz daha parlak görünüyor: %67’si, verilerinin neredeyse tamamına ulaşabildi ve %13’ü, kaybedilen verilerin dörtte üçünü geri alabildi. Ne yazık ki, yedekleri bozulmuş ve verileri artık alınamayan %12 için durum o kadar da olumlu değildi.
Yedekleme yapılmasına rağmen, kullanılan tüm cihazların yedekleme sürecine dahil edilmemesi, veri kaybı yaşanmasının olası bir nedeni olarak gösterilebilir. Verilerin güvenilir bir şekilde depolanmasını sağlamak için, cep telefonları veya dizüstü bilgisayarlar gibi mobil cihazların da yedekleme ortamına dahil edilmesi gerekir.
Yedekler, Veri Kaybına Karşı Tam Bir Koruma Sağlamaz
Güvenli bir yedeğe sahip olma gerekliliği konusunda farkındalığın artmasına rağmen, öngörülemeyen veri kaybı birçok farklı sebepten dolayı hala ortaya çıkabilir. Bu nedenle, yedekleme yaparken iyi bir sonuç elde edebilmek için aşağıdaki adımları uygulamanızı öneriyoruz:
1.Yedekleme yazılımı kullanın
Uygun bir yedekleme çözümüne yatırım yapmak gerekiyor. Kullanılan tüm cihazlara uygun bir yedekleme planı oluşturmak için, gerekli zamanı muhakkak ayırmalısınız.
2.Otomatik veri yedekleme
Yedeklemenin, en az günde bir kez yapılması önerilir. Tek bir günde veya birkaç saat içinde oluşturulan manuel yedeklemelerde, hassas verilerin kaybı söz konusu olabilir.Yedekleme yazılımları ile yedeklemeyi otomatikleştirmek insan hatalarını engelleyecektir.
3.Düzenli kontroller
Yedekleme başarıyla oluşturulduğunda, size otomatik olarak e-postayla rapor gönderen bir yazılım aracının kullanılması da güvenli bir adım olacaktır. Bu aynı zamanda kontrollerin daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlar.Verilerin acil durumlarda geri kazanılmasını sağlamak için yedeklerin eksiksizliği ve işlevselliği düzenli olarak kontrol edilmelidir . Geri yüklemeye çalıştığınızda çalışmayan bir data, sorununuzu içinden çıkılmaz bir hale getirecektir.
4.Mobil cihazları unutma
Her zaman kullandığınız mobil cihazlarınızın da yedekleme rutininize entegre edildiğinden emin olun. Böylece hareket halindeyken kritik verileriniz de kaybolmaz. Bu verilerinizin de düzenli olarak yedekleme işlemine dahil edilmesi gerekir.
5.Yedekleme alanı kapasitesi
Yedekleme için kullanılan alan zaman içerisinde yetersiz kalacaktır. Yedekleme yazılımının sizi bu gibi durumlarda mail ile uyarması, rutin kontrollerde bu alanında kontrol edilip kullanilabilir hale getirilmesi önemlidir. Kulanılan depolama aygıtında veya bulut alanda kullanılan yedek boyutuna uygun alan ayrılması ve uzun vadeli düşünülmesi daha sağlıklı olacakır.
6.Yedeklerini zararlı yazılımlara karşı koru
Alınan yedeklerinde zararlı yazılımlar Virüs &Malware gibi son zamanlarda populer olan fidye avcılığına karşı korunması mümkünse farklı fiziksel ortamlarda offline olarak saklanması önemlidir.
7.Afet ve hırsızlık durumlarından korunma
Alınan yedekler ne kadar doğru bir şekilde alınsa da saklandıkları ortamın güvenliği de bir o kadar önemlidir. Yangın ,Su/Sel baskını gibi afet durumları ve hırsızlık durumlarına karşı önlemlerinizi almalı rutin zaman aralıklarında farklı lokasyonlarda saklama alışkanlıkları geliştirmelisiniz.
Bir şeylerler yine de yanlış gitmişse, veri kaybı veya hasar görmüş bir yedekleme sorunu yaşıyorsanız bir veri kurtarma uzmanıyla iletişim kurmanızı tavsiye ederiz. Bir çok problem tipinde veri kurtarma çalışması için yalnızca bir şansınız vardır. Bu nedenle daha fazla zarara neden olabilecek kendi yöntemlerinizi denemek yerine bir uzmanın göz atmasını sağlamak en iyisi olacaktır.